Снимка: БГНЕС

Енергийната инфраструктура на Европа започва да изнемогва под екстремните горещини, които покриват континента, пише Bloomberg.

Електроцентралите работят на ниски нива, за да поддържат температурите под контрол, докато тръбопроводите за природен газ ограничават потоците - точно когато търсенето на енергия за охлаждане на домове и офиси нараства.

Обикновено електрическите централи се спират за поддръжка през летните месеци, когато търсенето спада, но тази година не е толкова просто. Тъй като Европа отчаяно се нуждае от газ, а цените на електроенергията са близо до рекордно високите нива, всяка част от наличния производствен капацитет е ценна.

Във Франция, която получава около две трети от мощността си от ядрени централи, някои реактори са получили временно освобождаване от правилата за изпускане на вода, което им позволява да изпускат вода, използвана за охлаждане на съоръженията, в околните водни пътища, въпреки покачващите се температури на реките.

В Германия река Рейн - ключов маршрут за доставка на въглища от големите пристанища в Нидерландия и Белгия - е на най-ниското си ниво от години. Това означава, че някои електроцентрали не получават достатъчно гориво, което заплашва да провали плана на страната за натрупване на запаси преди зимата.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase